Verkoelende tips tijdens zomerse dagen: zo houd jij je huis en jezelf koel

De zomerse temperaturen maken het leven voor de meeste Nederlanders net een beetje vrolijker. Maar met de hoge temperaturen is het lastig om het hoofd en je huis koel te houden. Het zijn nog net geen tropische temperaturen, maar warm is (en blijft) het (voorlopig) wel.

1. Houd ramen en deuren overdag potdicht
Deze tip lijkt voor de hand liggend, maar toch wordt het vaak vergeten. Je houdt de warmte het beste uit je huis door alle ramen en deuren overdag dicht te houden. Vergeet ook niet om de gordijnen dicht te doen en zet eventueel de mechanische ventilatie uit als je die hebt. Is de zon achter de wolken verdwenen? Gooi alles maar weer open!

2. Vermijd elektrische apparaten
Stel het gebruik van elektrische apparaten zo lang mogelijk uit. Denk hierbij aan strijken, stofzuigen maar ook het aanzetten van de wasmachine en vaatwasser. Met het warme weer kun je ook beter met een tablet of laptop werken in plaats van achter een desktopcomputer. Hoe minder energie een apparaat gebruikt, hoe minder warmte het afgeeft weet Lifehacking.nl.

3. Koel de ventilator
Het gebruik van een ventilator is vaak niet heel effectief. Het apparaat pompt de warme lucht rond en het wordt nauwelijks koeler. Het wordt pas echt effectief als je flessen water met bevroren water vlak voor de ventilator zet. De lucht koelt hierdoor sterk af en op die manier voelt het frisser aan in je huis.

4. Buiten koken
Koken levert extra warmte op in huis en met mooi weer kun je dus beter kiezen voor een BBQ of juist een frisse salade.

5. Zet apparaten en lampen uit
Zet apparaten die je niet of maar weinig gebruikt helemaal uit. Laat de apparatuur ook niet op stand-by staan maar trek de stekker er uit. Heb je het echt enorm warm? Zet de internet-modem en CV-ketel -s nachts uit. Gebruik de afzuigkap niet. De afzuigen haalt de koele lucht uit huis en geeft er warme lucht voor terug.

6. Spuit de muren nat
Sproei de muren en het dak van je huis na zonsondergang goed nat. De temperatuur van de muren neemt hierdoor af en de warmte die het gebouw uitstraalt dus ook.

6. Slapen
Met een hittegolf slapen terwijl de warmte nog in je huis hangt, is geen pretje. Je doet er verstandig aan om met een laken te slapen. Dat is koeler dan niets over je heen te trekken. Neem kort voor het slapen gaan een lauwe douche of trek natte sokken aan! Slapen in de buitenlucht kan ook een verademing zijn.

7. Maak je niet druk
Lichamelijke (en geestelijke) inspanning kun je beter vroeg in de ochtend of laat in de avond doen. Vergeet ook niet om je licht te kleden. In de ochtend de juiste keuze maken voor de kledingkast, kan je heel wat zweetdruppels besparen. Draag lichtkleurige dunne katoenen kleding. Hou je het hoofd toch niet meer koel? Douche dan het liefst niet te koud maar lauw. Zo ben je weer fris en fruitig en kun je er weer een paar uur tegenaan.

8. Investeren
Is je huis nog niet koel geworden na deze tips? Neem dan preventieve maatregelen voor de volgende hittegolf. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om wel een airco aan te schaffen of om buitenzonwering te plaatsen om de zon weg te houden. Daarnaast kun je de warmte buiten houden door je huis goed te isoleren. Helpt het allemaal niet? Dan kan je er altijd nog voor kiezen om te verhuizen naar het platteland. Daar liggen de temperaturen vaak een stuk lager.

Dit artikel is gebaseerd op tips van Lifehacking.nl, sochicken.nl en praktischduurzaam.nl.

Bron: Nieuws.nl