Blauwe Meer opgefrist en weer open vanaf 15 juni

Foto:

Heerlijk zwemmen in zuiver helder water vanaf een blinkend wit strand. Dat is al jaren mogelijk bij het Blauwe Meer bij Dwingeloo. De voorzieningen bij het Blauwe Meer zijn aangepakt zodat een bezoek nog fijner, veiliger en schoner wordt.

Op dit moment legt Natuurmonumenten de laatste hand aan de parkeerplaats, de toegangsweg, de schoonmaak en de kiosk. Vanaf 15 juni gelden er nieuwe toegangsprijzen voor parkeren en zwemmen. Leden van Natuurmonumenten hebben voordeel.

Zwemmen in de natuur

Boswachter Hans Krol “Het Blauwe Meer maakt onderdeel uit van het Leggelderveld, een Natura2000 gebied dat hoge bescherming geniet. Alleen vanaf het aangegeven zwemstrand mag je het water in. Daarbuiten maken de oevers deel uit van het natuurgebied, waar je je alleen op de paden mag begeven. Dit is altijd al zo geweest” De zwemplas is sinds 1991 bij Natuurmonumenten in beheer en bezoekers deden altijd al een bijdrage voor het zwemmen. De boswachter “De prijs van een ticket is een euro omlaag gegaan naar €3,50 en leden van Natuurmonumenten en kinderen tot 4 jaar hebben gratis toegang. Je kunt thuis via de website al een ticket kopen of bij het strand, met een QR code.”

Kiosk met pop-up terras

Vanaf 14 juni opent de kiosk weer haar luiken voor lekkere snacks, ijs en drinken. De nieuwe kioskhouder is Siska Kanninga van STRAND34. “De uitstraling van deze kiosk is in een maand totaal veranderd. De nieuwe look is fris en natuurlijk. Dat past echt bij het Blauwe Meer.” Kanninga heeft ervaring bij een andere zwemplas in Drenthe. “Wij bieden lekkere drankjes, (lokale) beachfood en ijsjes. Daarbij proberen we het tropische vakantiegevoel dat hier al hangt te versterken met onze producten en het gezellige pop-up terras”.

Kom op de fiets

Omdat er afgelopen jaren regelmatig problemen ontstonden op de parkeerplaats heeft Natuurmonumenten de individuele plaatsen voor auto’s beter aangegeven. Zo wordt er efficiënter geparkeerd en kunnen er meer auto’s staan. Er is een bijdrage aan parkeren ingevoerd. Leden van Natuurmonumenten parkeren gratis, niet leden betalen per uur € 1,75 met een maximum van € 7,- per dag. Op die manier wordt het aangemoedigd om met de fiets te komen, wat de parkeerdruk omlaag zal brengen. Wanneer de parkeerplaats vol is, wordt dat aangegeven met een signaal aan het begin van de inrit.

Het gebied is toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Dit geldt voor de meeste gebieden van Natuurmonumenten. Door de slagboom bij de ingang van de parkeerplaats wordt voorkomen dat er ’s nachts auto’s kunnen inrijden. Zo krijgt het natuurgebied ’s nachts de rust die het nodig heeft.

(Foto’s: Natuurmonumenten / Sanne van Gemerden)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen